19 Mart 2024 Salı

ZAFERİN RENGİ (ATATÜRK VE FENERBAHÇE)

 



ZAFERİN RENGİ


Abdullah Oğuz’un yönetiminde Fenerbahçe’nin futbolcusu, antrenörü ve başkanı olmuş Galip Kulaksızoğlu rolünde Kubilay Aka, Mustafa Kemal rolünde Yiğit Özşener ayrıca Gülper Özdemir, Nejat İşler, Timuçin Esen gibi oyuncular her Türk’ün çok iyi özümsemesi gereken bu epik ve  gerçek hikayeyi hakkıyla yansıtmışlar.


Film, 1918-1923 arası Fenerbahçe’nin Kurtuluş Savaşı’na katkıları çerçevesinde bir halkın emperyalizme ve köleliğe karşı sergilediği direniş, başkaldırı ve özgürlüğe kavuşmasını anlatıyor.


Sizler FB'li olmayabilirsiniz ama O ve Onlar FENERBAHÇE'LİYDİ. Sizler işgal kuvvetlerinin cephaneliklerinden çalınan silahların Karadeniz’deki limanınıza Fenerbahçe’nin kayıkhanesinden gönderildiğini; vatanın kurtarılmasında aktif rol oynayan bir şahlanışın simgesi olduğunu unutabilirsiniz Fenerbahçe’nin ama…


Kurtuluş Savaşı’nda İngiliz İşgal Kuvvetleri Komutanı General Harrington’ın arabasını çalıp Mustafa Kemal’e hediye eden futbolcu-casuslar


Balıkçılık bahanesi ile İngilizleri kandırıp Anadolu’ya silah kaçıran sporcular


Hepsi Fenerbahçe’liydi.


Harrington, “Kurtuuş Savaşı’nı desteklediği için” 70 gün kapattığı Fenerbahçe’nin yeniden açılması kararını imzalarken şöyle diyordu : 

“Bu ne tuhaf bir millet! Ülkelerini işgal ettik bu kadar tepki göstermediler. Fenerbahçe'yi kapattık hepsi ayaklandı.” 


Fenerbahçe sadece bir futbol kulübü değildir. 


Fenerbahçe, özgürlük mücadelesi vermiş bir ulusal teşkilatın adıdır. Fenerbahçe, emperyalizme karşı verilen ilk bağımsızlık savaşının aktif katılımcısı, emperyalist kuşatmayla çevrilen bir ulusun moral kaynağı, umut ışığıdır. 


Gazi Mustafa Kemal’in gönül verdiği Fenerbahçe, o’nun önderliğinde gerçekleşen Kurtuluş Savaşı’nın sarı-lacivert rengidir. Zaferin rengidir.


3 Mayıs 1918. M.Kemal’in Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlatmasına 1 yıl var. Kadıköy’e geldiğinde evinde kaldığı dostu vatanperver M. Sabri’nin (Toprak) başkanlığını yaptığı Fenerbahçe’yi ziyarete gelir.

 

Fenerbahçe'nin Anadolu'ya silah ve insan kaçırmasının esasları bu görüşmede kararlaştırılır. Ayrıca, asıl iştigal sahası olan futbol maçları üzerinden de İngilizlere sahada da unutulmaz tokatlar atılacak ve halka moral verilecektir.


Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tapusu olan Lozan’dan “İkinci Adam” İsmet İnönü’nün takip edip (büyük yurtsever ve tabii ki Fenerbahçeli Ali Naci Karacan aracılığı ile), kutladığı Haziran 1923’teki İşgalci emperyalizmin kıçına son tekmeyi vurmak en büyük düşmanlarından Fenerbahçe’ye nasip olmuştur.


Bu ülkenin son 7 yüzyılda yaşadığı son işgalde canını, kanını, malını, terini, arzusunu, savaşını, futbolunu katarak bize bu vatanı geri kazandırmada önemli roller oynayan tüm FENERBAHÇELİLER'e sonsuz teşekkürlerimizle.




Not : En başta Sinan Meydan’ın “Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk ve Fenerbahçe” kitabı olmak üzere, yakınlarda kaybettiğimiz Ergun Hiçyılmaz’ın “Kurtuluş Savaşı Yıllarında Fenerbahçe (Benim Adım İsyandır)”, Barış Kenaroğlu’nun “Atatürk ve Fenerbahçe” olmak üzere bu konuda yazılmış tüm kitapları öneririm.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EN İYİ 9 KEDİ FİLMİ

  EN İYİ 9 KEDİ FİLMİ     9. THE CAT RETURNS              (Japonya - 2002)               Dünyanın en büyük animasyon ustası Hayao ...