7 Eylül 2020 Pazartesi

EN İYİ 9 KEDİ FİLMİ

 

EN İYİ 9 KEDİ FİLMİ

 


 

9. THE CAT RETURNS             (Japonya - 2002)

 

            Dünyanın en büyük animasyon ustası Hayao Miyazaki’nin yetiştirdiği Morita’dan tipik bir Studio Ghibli güzellemesi anime. Bir kediyi kurtardıktan sonra Alice Harikalar Ülkesinde tarzı fantastik bir kedi dünyasına çekilen bir genç kızın şiirsel ve komik hikayesi. Daha çok çocuklara hitap etse de, yetişkinler de rahatlıkla izleyebilir.

 

8. FELIDAE                  (Almanya – 1994)

 

            Almanya’da yaşayan Türk polisiye yazarı Akif Pirinççi’nin aynı adlı romanından uyarlama. Kediler arasında geçen bir dedektiflik hikayesi. Romana sadık bir animasyon uyarlaması. Heyecan düzeyi ile insanlar arasında geçen canlı polisiyeleri aratmayan bir seri katil öyküsü. Sadece yetişkinler için.

 

7. A STREET CAT NAMED BOB          (İngiltere - 2016)

 

            Çok satan kitabıyla meşhur olan sokak kedisi Bob’un beyazperdeye uyarlanan öyküsü. Kendini rehabilite etme çabası içindeki sokak müzisyeni ile yolları kesişen dünya tatlısı sarman Bob’un gerçek hikayesinden uyarlama sıcacık bir film. Çocuk dostu olmak için sokaktaki fakir yaşamın biraz üstünü örterek verse de, mutluluk veren finali ile övgüyü hak eden bir film.

 

6. THE INCREDIBLE JOURNEY                       (ABD – 1963)

 

            Listemde 3. sırada yer alan yeniden yapım filmin (Homeward Bound) orijinali. Aileleriyle tatildeyken kazara kaybolan iki köpek ve bir siyam kedisinin sürükleyici hikayesi. Ayrıldıkları ailelerine kavuşma çabalarını ailecek ilgiyle izleyeceğiniz tam bir Disney klasiği.

 

5. THREE LIVES OF THOMASINA       (İngiltere – 1964)

 

            Thomasina adlı kedinin fantastik reenkarnasyonu ile bir ailenin ve hatta bir kasabanın yaşamını nasıl değiştirdiğine dair bir Disney klasiği. Kedi ölüp, geri gelmiş gibi gözükeceği için çok küçük yaştaki çocuklar için kafa karıştırıcı olabilir. Onun dışında insanın yüreğini ısıtan, bir çocukla bir kedinin dostluğunu çok güzel işleyen bir film. 20. Yüzyıl başlarında İskoçya’da geçiyor.

 

4. KEANU        (ABD – 2016)

 

            Şovlarıyla ünlenmiş komedi ikilisi Key & Peele’nin yazıp-oynadığı; çok sevimli bir yavru kediciğin mizahi macerası. Keanu adlı bu kedinin çevresinde gelişen olaylarda kedi sevgisinin sınır tanımayacağı mizahi bir dille aktarılmış. Filmdeki kedi o kadar sevimli ki, hayatta tahmin edemeyeceğiniz kadar çok gangsterin kalbini çalıyor; o kadarını söyleyeyim. İleride kült olma ihtimali olan, son derece eğlenceli bir komedi-aksiyon filmi.

 

3. HOMEWARD BOUND        (ABD – 1993)

 

            Ailelerinden kazara ayrı düşen bir kedi ve iki köpeğin çıktıkları inanılmaz yolculuğu anlatan benzersiz bir macera. Dağları, gölleri ve ovaları aşarak ailelerine ulaşma çabaları hem duygulandırıyor, hem de güldürüyor ama en çok da şapka çıkarttırıyor. 1963 tarihli “The Incredible Journey” adlı Disney klasiğinin yeniden çevrimi. Ailenizle defalarca beraber seyredebileceğiniz bir modern zaman klasiği.

 

2. MILO & OTIS          (Japonya – 1986)

 

            Beraber büyüyen bir kedi ve köpeğin maceraları. Mutlaka gözden geçirilmiş Amerikan versiyonunu izlemeniz gereken bir Japon filmi. Japon versiyonu, 80 lerin film setlerinde kedi hayatına maalesef bugünlerde olduğu kadar özen gösterilmediğini belli ediyormuş. Yine de, çıkan sonuca ve Amerikan versiyonuna bakarsak, yavruluktan babalığa kadar giden yolda bir kedi ile köpeğin eşsiz dostluğunu anlatan benzersiz, duygu yüklü, mizahı da bol bir film.

 

1. KEDİ                        (TÜRKİYE – 2016)

 

            Türk yönetmen Ceyda Torun’un İstanbul’un 5 ayrı noktasındaki 5 kediye yoğunlaşan benzersiz dokümanter filmi. Kedi denen mucize canlı ile İstanbul denen sihirli kentin buluşmasının eşsiz anlatımı. DVD’si de mevcut. Defalarca izleyeceğiniz arşivlik bir film. Sıradan İstanbulluların sıradan diyeceğiniz (biz kedi severler hiçbir kedinin öyle olmadığını biliriz ama) kedilerle kurduğu dostluk bağı anlatılmaz, yaşanır. Türk sinemasının yüz akı, mükemmel bir film. TIME dergisi yılın en iyi 5. Filmi seçmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EN İYİ 9 KEDİ FİLMİ

  EN İYİ 9 KEDİ FİLMİ     9. THE CAT RETURNS              (Japonya - 2002)               Dünyanın en büyük animasyon ustası Hayao ...