27 Kasım 2023 Pazartesi

ATATÜRK FİLMİ


 

ATATÜRK 1


Disney + platformunun, Koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin seksen küsur yıldır yapamadığı bu eşsiz dehaya yakışır bir Atatürk dizisini yapma projesine soyunması hepimizi heyecanlandırmıştı.


Ancak halen net olmayan sebeplerle dizi formatından son anda çıkartılıp, iki bölüm halinde sinemalarda yayınlanmaya karar verilmesi ülkemizde son derece haklı tepkiler doğurdu. ABD’deki Türk düşmanı odakların bu dizinin dünya çapında dağıtımını engellemesi bizim bir ayıbımızdır. 


90 ların sonunda da büyük bütçeli bir film yapmaya soyunan yapımcı Tarquin Olivier (ünlü İngiliz oyuncu Laurence Olivier’in oğlu) ve rol için düşünülen İspanyol Antonio Banderas yine güçlü Yunan ve Ermeni lobilerinin isnatsız karalama kampanyaları ile pes ettirilmişti.


Küçük bir teselli olarak beyazperdede gösterilmesi bazı yönlerden daha uygun olmuş çünkü dünyanın en büyük prodüksiyon şirketi Disney’in set, kostüm, mekân çalışmaları neredeyse kusursuz. Ata’mıza yakışır bir çalışma olmuş görüntü itibari ile. Tabii işin bir de senaryo, kurgu, oyunculuk ve yönetim boyutu var. Baştan söyleyeyim, dizi formatında görmek isterdim. Zaten o şekilde planlandığını belli eden bir yapım var karşımızda.


Öncelikle, hiç anlamadığım ve hemen hiç kimsenin dile getirmediği bir soru işaretinden başlayalım : Filmin afişinde açıkça “Atatürk 1881-1919” yazdığı halde, film 1915 yılında sona eriyor ! Aceleye getirilen bir şey mi var ? Afişi 1915 diye düzeltmek bu kadar mı zordu ? Anlaşılmaz bir amatörlük. Bunun dışındaki her şey profesyonelce.


Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nda yaralanması ile başlayıp, bir flashback ile çocukluğuna dönen film, ara ara doğru konumlanmış flashback sahneleri ve iyi bir kurguyla kronolojik olarak ilerliyor. 


Aras Bulut İynemli, rolünün altından büyük bir başarı ile kalkmış. Mustafa Kemal olduğuna inandırıyor sizi. Diğer tüm oyuncular da başarılı bir yönetim altında çok iyi oynamış. 


Senaryo ve kurgu çok iyi ama kusursuz değil. Tabii bunda süre kısıtlamasının etkisi var. Olay bolluğu yüzünden bazı noktaların es ya da kısa geçilmesi filme çok küçük de olsa zarar veriyor bence. Kostümler ve setler ise harika.


Ata’mızın ansiklopedilere sığmayacak hayatının ilk 34 yılından küçük kesitler veren bu filmi kaçırmayın. Pişman olursunuz. Sinemada seyredilmesi gereken bir film.


Filmin tek eksisi, Türkiye için üretilmiş olması. Yabancı seyircilerin, hatta Atatürk’ün hayatını iyi bilmeyen cahil bir vatandaşımızın bile anlayamayacağı inceliklerle dolu. 


İlk defa Ata’mızın şanına yaklaşan bir film yapılmış. Mutlaka gidip, sinemada seyredin. En az bir kez. 


Bir kez daha kendi adıma anladım ki, kısa sayılacak bir yaşama bu kadar büyük devrimler, atılımlar sığdıran bu dehanın hayatı en azından 10 bölümlük bir dizi olmalıydı.


SinemAdem iyi seyirler diler.



16 Kasım 2023 Perşembe

 


EN İYİ  ÖĞRETMEN FİLMLERİ








6. LEAN ON ME – ABD – 1989


Morgan Freeman, her yönü ile dökülen bir devlet okuluna atanan sert ama adil müdürü canlandırmaktadır. Rocky ve Karate Kid filmlerinin yönetmeni John G. Avildsen’den yine birinci sınıf bir drama.


Freeman’ın rolü senaryoda biraz klişe olarak çizilse de, muhteşem oyunculuğu ile yine sıra dışı bir çizgi yakalıyor usta oyuncu.







5. SCHOOL OF ROCK – ABD - 2003


Gerçek hayatta da bir Rock grubunun solisti olan Jack Black’ten çok eğlenceli, nefis hard rock müzikleri ile bezeli bir film.


Zengin çocuklarının devam ettiği özel bir okula atanan yedek öğretmen, çocukları Rock’ın asi ve özgür dünyası ile muhteşem müzikler eşliğinde tanıştırıyor. Indie filmlerinin tanınmış yönetmeni Richard Linklater’dan.







4. TO SIR, WITH LOVE – İNGİLTERE - 1967


Mühendislik eğitimi alırken, Londra’nın varoşlarındaki tamamı beyaz öğrencilerden oluşan bir sınıfa atanan Amerikalı siyahi öğretmen rolünde Sidney Poitier, kariyerinin en önemli rollerinden birini veriyor.


 Aynı zamanda “Shogun” gibi bestseller romanların da yazarı olan senarist-yönetmen James Clavell’den dokunaklı bir dönem draması.







3. VURUN KAHPEYE – TÜRKİYE - 1964


Halide Edip Adıvar’ın ünlü romanından uyarlama. Günümüzde de Cumhuriyetimizin başına bela olan yobazlık virüsünün o dönemde de alçaklığıyla iyi ve güzel olan her şeye saldırışının ve ihanetin öyküsü.


Gencecik bir Hülya Koçyiğit, günümüzdeki halini yadsırcasına tam bir Cumhuriyet kadınına can verirken; filmin asıl ağır topu müthiş bir kötü adam olan Ali Şen. Üç kez sinemaya aktarılan romanın en iyi uyarlaması bu.







2. DALGA  – ALMANYA - 2008


Bir lise öğretmeni, diktatörlük altında bir topluluğun nasıl çığırından çıktığını uygulamalı olarak öğrencilere göstermek ister. Bunun için de, çok tehlikeli olaylara yol açacak psikolojik bir deney başlatır sınıfındaki öğrencilerle.


Faşist yönetimin (daha açıkçası Nazizm döneminin) insanları nasıl insanlıktan çıkardığını, hayatları nasıl kararttığı çok çarpıcı bir şekilde resmedilmiş. Hayatınıza yumruk gibi inip, bir süre sizinle kalan filmlerden.  







1. DEAD POETS SOCIETY – ABD - 1989


Günü Yakala ! Rahmetli Robin Williams’dan eşsiz bir oyunculuk gösterisi. 


Konfor ortamından çıkmanın, gelişmenin, dostluğun kılavuz filmlerinden. 50’lilerin sonunda özel ve prestijli bir özel okulda geçen film, komedi ve trajedide doruklara ulaşıyor. 


Konformizme ve otoriteye karşı özgür düşüncenin bayrağını açan modern bir klasik. Bir dönem tüm öğrencileri sıraların üstünde ayakta dikelten film.








5 Ekim 2023 Perşembe

EN İYİ KÖPEK SALDIRISI FİLMLERİ

 EN İYİ  KÖPEK SALDIRISI FİLMLERİ





6. DOBERMAN PATROL – ABD – 1973


Aslında bir TV filmi. Kısıtlı bütçesi ve ucuz prodüksiyonu yine de tıkır tıkır işleyen bir gerilime sahip olmasını engellemiyor filmin. 


Boşandığı karısı başka bir ülkeye gideceğinden, çok sevdiği kızından da ayrılmak üzere olan adam bu dert yetmezmiş gibi; bir de büyük bir mağazanın tuvaletinde bayıltılıp, soyulur. 


Kendinde geldiğinde ise, gece mağazayı korumakla görevli 5 tane doberman köpeği ile korkunç bir kovalamaca oyunu oynamak zorunda kalır.







5. THE PACK – ABD - 1977


Robert Clouse’un yönettiği filmin en korkunç yanı, film boyunca bir çok insanı öldüren vahşileşmiş köpek sürüsünün yarattığı dehşet değil.


Bundan daha dehşet verici olan bu köpeklerin nasıl vahşileştiği. Söz konusu adaya tatile gelen vicdansızlar, köpeklerini bırakın yanında götürmeyi ya da bir barınağa terk etmeyi; boyunlarından bağlayarak ormanda ölüme terk ederler. 


Bu köpekler de kendilerini kurtarıp, canavarlaşarak ortaya diken üstünde seyredeceğiniz bir hikâye çıkarırlar. 








4. CUJO – ABD - 1983


Yönetmen Lewis Teague’nun Stephen King’in romanından farklı bir sonla bitirdiği film, bu değişiklikten biraz zarar görüyor.


Yine de dünya tatlısı ama devasa bir St. Bernard cinsi köpeğin kuduz kaptıktan sonra dönüştüğü ölüm makinesi ile ölümcül bir mücadeleye giren annenin çaresizliğinin hemen aynı oranda hissediyorsunuz.









3. WHITE DOG – ABD - 1982


Samuel Fuller ustanın ırkçı biri tarafından sadece siyahilere saldıracak şekilde eğittiği köpeğin bu şartlanmasının yıkılmaya çalışılmasının anlattığı gerilim dolu drama.


Vahşi bir köpeği metafor olarak kullanarak, aslında ırkçılığın nasıl saf kötücül bir kavram olduğunu anlatıyor film bize.


Romain Gary’nin romanından uyarlama.







2. BAXTER  – FRANSA - 1989


Jerome Boivin tarafından yönetilen hınzırca komik korku filmi herhalde dünyanın en komik katil köpek filmidir.


Beyaz bir boğa terrieri olan Baxter’ın kendi konforu için insanları nasıl kullanıp, gerektirdiğinde de yolundan çekilmelerini sağladığı film, çok özgün bir yapıya sahip.








1. BEYAZ TANRI – MACARİSTAN – 2014


Hem bu listenin, hem de en iyi köpek filmleri listesinin başına yakışacak kadar iyi bir gerilim-drama.


Gerilim-korku öğeleri kadar, sizi ağlatabilecek dramatik sahneleri de olan, Avrupa sinemasının yüz aklarından olan filmi Kprnel Mundruzco yazıp, yönetmiş.


Köpeğini yanında tutmaya çalışıp, bunu başaramayan boşanmış bir aile çocuğu 13 yaşındaki Lili ile köpeği Hagen’in eşsiz hikâyesi






5 Eylül 2023 Salı

 EN İYİ KÖPEKBALIĞI FİLMLERİ


Steven Spielberg’ü ve “Summer Blockbuster” kavramını dünyaya tanıtan “Jaws” (1975) dışında başyapıt diyebileceğimiz başka bir köpekbalığı filmi yoktur. Yine de, geçip giden deniz mevsimine bir selam olarak en iyi köpekbalığı filmlerini listeledim.







6. THE SHALLOWS – ABD – 2016


Blake Lively’nin, peşindeki köpekbalığı ile sıkışmış bir alanda köşe kapmaca oynadığı ve tek başına sürüklediği sağlam bir gerilim drama. 


Annesinin ölümünden sonra kafa dağıtmak için seyahate çıkan Amerikalı genç bir kadının her anlamda yaşam mücadelesi vermesi.


İspanyol aksiyon filmleri yönetmeni Jaume Collet-Serra’dan. 








5. THE REEF – AVUSTRALYA - 2010


Bir büyük beyaz köpekbalığının slasher filmi tadında ava çıktığı bir “Open Water” ve “Jaws” klonu.


Her iki filmin yanına yaklaşamasa da, yeterince gerilimli ve oyalayıcı. Sahneler gerçekçi. Filmde gerçek Avustralya köpekbalıkları kullanılmış.








4. DEEP BLUE SEA – ABD - 1999


Köpekbalığı filmlerini tekrar moda haline getiren ve sonradan iki kötü devam filmiyle bir üçlemeye (umarım) tamamlanan eğlenceli film.


Aksiyon filmlerinin o zamanlar henüz çaptan düşmemiş Fin yönetmeni Renny Harlin’den. Bilimkurgu soslu gerilimde mizah da önemli bir yer tutuyor. Önemli bir oyuncu kadrosu bir araya getirilmiş. 








3. JAWS 2 – ABD - 1978


Jaws film serisinin izlemeye değer tek devam filmi. Bunda usta oyuncu Roy Scheider’lı son film olmasının katkısı büyük. 


İlk filmin kalitesinin yanına yaklaşamamasında anlaşılmaz bir şekilde o güne kadar sadece TV yönetmenliği yapan Fransız Jeannot Scwarz’ın seçilmesi olabilir. Film çok yavaş ilerliyor. Ancak, gerilim başladığı zaman da bunu telafi etmesini biliyor.








2. OPEN WATER – ABD - 2003


Gerçek bir hikâyeden uyarlanan bu küçük ama çok etkileyici film, daha sonra bir üçlemeye dönüştü.


Çok düşük bir bütçe ile bile nasıl bir gerilim yaratılabileceğinin bir dersi gibi adeta. Gerçek olayın ürkütücülüğü yanında köpekbalığı tehdidi ikincil planda kalıyor. Gerilimi yaratan daha çok insanoğlunun doğanın gücü karşısındaki çaresizliği.









1. JAWS – ABD - 1975


Sinema sektörünü değiştiren film. Dünyanın ilk “summer blockbuster”ı. Yönetmen Steven Spielberg’ü dünyaya tanıtan film.


Başından sonuna kadar bir merak ve gerilim temposu içinde ilerleyen film, açık ara sinemanın ürettiği en iyi köpekbalığı filmi.


4. ve son filmiyle dibe vuran, giderek kötüleşen bir film serisine yol açsa da, Jaws sinema durdukça ayakta duracak bir başyapıt. 






2 Ağustos 2023 Çarşamba

EN İYİ KAHVE FİLMLERİ

 EN İYİ KAHVE FİLMLERİ

 

 

5. A COFFEE IN BERLIN  (Almanya – 2012)

 

Üniversite terk bir “kaybeden” Berlin sokaklarında ve kafelerinde hedefsiz hayatına bir anlam bulmaya çalışarak gezinir bir gün boyunca. Film, trajedi ile melankoli arasındaki ince çizgide başarıyla geziniyor kahve yudumları arasında. Anlamsız hissetmek hakkında siyah beyaz ama yeterince renkli bir kara komedi.

 

 

4. CAFE EXPRESS     (İtalya – 1980)

 

İtalyan kahvesi sıcaklığında bir İtalyan kahve filmi. Milan – Napoli treninde yetkisiz bir şekilde işporta tarzı kahve satarak geçinen küçük adamın otorite ile yılmadan verdiği mücadele. Hasta oğluna bakmak için işgüzar ve aptal polislerle ve görevlilerle oynamak zorunda kaldığı köşe kapmaca evlere seza.

 

 

3. BREAKFAST AT TIFFANY’S  (ABD – 1961)

 

Hollywood efsanesi Audrey Hepburn’ün başrolünde olduğu bir romantik komedi klasiği. Aslında film, zekası ile romantik komedinin klişe kalıplarının dışına çıkmayı başarıyor. Film, Tiffany’s mücevher mağazasının vitrini önünde, kahvesini içerek kahvaltı eden unutulmaz Holly Golightly karakteri ile açılır. Hepburn, zor bir işi başarıp, hem eksantrik hem de naif olmak gibi iki çelişkili ruh yapısını bize filmde vermeyi başarıyor.

 

 

2. COFFEE TOWN    (ABD – 2013)

 

Will, günlerini bedava wi-fi avantajından yararlanmak için ofis gibi kullandığı bir kahve zinciri şubesinde geçiren başarısız bir web tasarımcısıdır. Biri polis, biri ofis elemanı (kendi gibi pek başarılı olamamış) iki arkadaşı ile her gün bu kafede takılır. Kalbini bir türlü açamadığı güzeller güzeli Becca da buraya sık sık uğrar. Kahve zincirinin şubeyi bir bistroya çevirme planını duyunca, merkezdekilerin vazgeçmesi için orayı soyma planı yapar kafadarlar. Sıkılmadan vakit geçirten komik bir kahve/cafe filmi.

 

 

1. STARBUCKS UNFILTERED   (Fransa – 2018)

 

Fransız yapımı film, sadece çeyrek asır içinde değil sektörünün, dünyanın en büyük işletmelerinden biri haline gelen “Starbucks” namlı buzdağının altındaki karanlık yüzü anlatıyor bize. Bardağın içine değil de dışındaki logoya dökülen paraların hangi kirli çarklardan süzülüp filtrelendiğini anlatan bu “filtresiz” belgeseli kaçırmayın. #sinemademkritik #filmeleştirisi #kahve #çay

21 Temmuz 2023 Cuma

EN İYİ RESTORAN FİLMLERİ

 



EN İYİ RESTORAN FİLMLERİ






6. DINNER RUSH – ABD - 2000


İtalyan mutfağının bol kepçe yemekleri ve ateşli aşçıları kıvamında tam bir karakter çalışması. Yönetmen Bob Grimaldi, iki film festivalinde en iyi yönetmen ödülünü almış.


Altının ateşi kademe kademe açılan, yapımı zahmetli bir ravioli gibi izleyeni yavaş yavaş kendine bağlayan bir film. Mafya ile başı belada olan bir restoran sahibi ve elemanlarının heyecanlı bir gecesini anlatan film, pek bilinmeyen bir gizli mücevher.






5. PERFECT SENSE – İNGİLTERE - 2011 


İnsanların beş duyularının (koku duyusundan başlayarak) sırayla kaybolmaya başladığı bir dünyada bir aşçı ile bilim kadının aşkı anlatılıyor. 


Bildiğimiz dünyanın “gözlerimizin” önünde yavaş yavaş değişerek tarihe karışmasının iki insanın sevgisi üzerinden verildiği özgün bir film.


Gerilimli dramların başarılı yönetmeni David Mackenzie’den.






4. RATATOUILLE – ABD - 2007


En iyi animasyon yönetmenlerinden Brad Bird’den çok iyi bir komedi. 


Yemek yapmasını çok iyi bilen bir farenin gizli yardımcılığıyla bir aşçı yamağının giderek usta bir aşçıya evrilmesinin hikâyesi.


Usta komedyenlerin ve veteran karakter oyuncularının seslendirdiği filmi mutlaka orijinal dilinde seyredin (çocuğunuzla seyretmiyorsanız tabi)


En iyi animasyon film oscarı dahil ödüllere boğulmuş bir anime klasiği.





3. BIG NIGHT – ABD - 1996


Stanley Tucci ve Campbell Scott’ın yönetip, oynadığı (Tucci başrolde, Scott küçük bir rolde) film, iki İtalyan kardeşin ABD’de o dönemlerde pek tanınmayan İtalyan mutfağını maddi imkânsızlıklara rağmen idealistçe kabul ettirme çabalarını anlatıyor.


Çok sayıda ödül kazanmış, çok sağlam bir dramedi.





2. THE MENU – ABD - 2022


Mark Mylod’dan korku ve kara mizahı çok iyi harmanlayan bir “Fine dining” gerilimi.


Giderek hayatımıza yerleşen “fine dining” (müşterinin lüks bir restoranda özel ilgi ile ağırlanması) konseptini trajikomik bir şekilde ele alan film, korkutucu ve eğlenceli olmayı başarıyor.


Burada en büyük pay, efsanevi bir şefi oynayan Ralph Fiennes’te.





1. THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE & HER LOVER – İNGİLTERE - 1989


Peter Greenaway ustanın zamanında hem dünyayı, hem İstanbul film festivali müdavimlerini şoka soktuğu çarpıcı başyapıtı.


Tutku, yemek, aşk ve ölüm arasında bol cinsellik soslu rengarenk bir dünya kurmayı başaran auteur yönetmen, parlak oyunculuklara paralel işlenmiş şaşırtıcı setlerin etkileyiciliği ile grotesk bir ortamın içine çekip bırakıyor izleyeni.


Sonunda da bomba gibi bir finalle, tıpkı abartılı bir şölenin sonu gibi bitiriyor filmini.


EN İYİ 9 KEDİ FİLMİ

  EN İYİ 9 KEDİ FİLMİ     9. THE CAT RETURNS              (Japonya - 2002)               Dünyanın en büyük animasyon ustası Hayao ...