25 Mart 2022 Cuma

 EN İYİ FİLM OSCARI KAZANMIŞ EN İYİ 6 FİLM





6. SCHINDLER’S LIST - 1993


II. Dünya Savaşı’nın korkunç yüzünü siyah beyaz unutulmaz görüntüler eşliğinde ve gerçeklerden esinlenen bir hikâye ile aktarmıştı Spielberg (Oscar aldı).


Tipik bir kapitalist olan ve savaş esirlerinin üzerinden kâr sağlayarak filme ve kariyerine başlayan protagonistimiz Oscar Schindler’in yolculuğu çok sürükleyici.


Nazi subayı rolünde Ralph Fiennes insanı diken üstünde tutan bir kötü portresi çiziyor. Film, toplam 7 Oscar ödülü almıştı.




5. LORD OF THE RINGS : RETURN OF THE KING - 2003


Peter Jackson, Tolkien’in ölümsüz fantastik kurgu üçlemesini sinema tarihinin en iyi üçlemelerinden birine dönüştürmüştü.


Bence ilk film daha iyiydi ama Oscar’ın yaşlı seçicileri dar kalıplı bakışlarından dolayı ilk iki filmi ıskaladıktan sonra final filmini es geçemediler. 


Film, en çok Oscar ödülü (11) kazanan film oldu (2 ayrı filmle beraber).




4. THE GODFATHER - 1972


Francis F. Coppola’nın dev üçlemesinin (üçüncü film kötü) ilk ayağı. Mario Puzo’nun romanından uyarlama. 


ABD’nin en ünlü kurgusal Mafya ailesi üzerinden Mafya ve kapitalizm şiddetinin gerçekçi ama lirik anlatımı. 


Marlon Brando en iyi erkek oyuncu; M.Puzo ve F.F.Coppola da en iyi uyarlama senaryo  ödülünü almıştı. 




3. ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT - 1930


Erich M. Remarque’ın muhteşem anti savaş romanının muhteşem uyarlaması. I. Dünya Savaşı’nda yitip giden gencecik filizlerin trajik hayatları.


Lewis Milestone’a en iyi yönetmen ödülünü getiren; yaklaşık bir asır sonra bile sapasağlam ayakta duran zamansız bir klasik.  




2. THE GODFATHER II - 1974


Aileye sadakat, fedakârlık Francis F. Coppola'nın “Baba” destanındaki ikinci bölümün ana temasını oluşturuyor. İlkinden daha iyi olan ender devam filmlerinden. İlk filmde sevdiğimiz her şeyi daha üst seviye bir anlatımla bir sinema şöleni haline getirmiş yönetmen. 


Al Pacino, rolünü ilk filmdeki gibi kusursuz oynarken; Robert De Niro ilk filmdeki Brando’nun gençliğini aynı mükemmellikte canlandırıyor (Oscar aldı). Film, toplam 6 Oscar ödülü almıştı.




1. PARAZİT - 2019


“Parazit” biz sinema yazarlarının işini kolaylaştıran bir film. Bazı müstehcen ve kanlı sahneler dolayısıyla 18+ bir film olduğunu ve son yılların en iyi filmi olduğunu yazmamız yetecek çünkü. 


“Parazit”, sarsıcı yapısıyla çoğu Bong Joon Ho (G.Kore) filminde olduğu gibi ateşin altını giderek açarak, komediden trajediye doğru cesur bir yelken açıyor. Bunun meyvesini de Oscar kazanan ilk Asya filmi olarak ve dördü de Ho’ya ait dört Oscar kazanarak almıştı.

1 Mart 2022 Salı

 

YARIM ASIRLIK HAZİNELER  – 1972’nin EN İYİ 6 FİLMİ





6. WAY OF THE DRAGON   (H.KONG)


Dövüş filmlerinin iki büyük ustası Bruce Lee (erken ölümü yüzünden kariyerinin sonlarında) ve Chuck Norris’i (Karate şampiyonlukları sonrası kariyerinin başlarında) bir araya getiren kült film. 


Roma Collesiumu’nda geçen final sahnesi bir popüler kültür NFT’si gibi. 


Lee’nin H.Kong’taki son filmi. Zaten 33 yıllık kısa ömrü ABD’de sadece bir film yapmasına izin verdi. Buna rağmen hala sinemanın en büyük ikonlarından biri.





5. CABARET   (ABD)


Faşizmin karanlık gölgesinin Avrupa’ya çökme hazırlığındayken 1931 Berlin’inde tanışan ABD’li bir çift ve doludizgin bir eğlence hayatında çalkalanan hayatlar. 


Sosyal mesajlı müzikal filmleri ile tanınan Bob Fosse’un başyapıtı. En iyi film hariç 8 oscar (Yönetmen ve iki oyuncu dahil) kazanmış, bana bile müzikal film seyrettirebilen film.





4. DELIVERANCE   (ABD)


İngiliz John Boorman üstadın Amerika’nın “redneck (bataklık) bölgesi”nde geçen bir gerilim hikayesini bu kadar iyi anlatması şaşırtıcı. Dört erkek protagonistimizin film boyunca yaşadığı dönüşümler senaryo dersi gibi adeta.


Sinema tarihinin en vahşi erkeğin erkeğe tecavüzü sahnelerinden birini içeriyor, uyaralım.





3. BURJUVAZİNİN GİZLİ ÇEKİCİLİĞİ   (İSP.)


Altı kişilik bir burjuva topluluğu akşam yemeği için toplanırlar ancak gece boyu karşılarına çıkan çoğu sürreal engeller yüzünden bunu bir türlü başaramazlar. 


Luis Bunuel ustanın küçük burjuva hayatını masaya yatırdığı (!) kara mizah tarzındaki başyapıtı. 


Burjuva hayatının mideleri kadar boş olduğunu filmdeki oyunculara da bize de gösteriyor auteur yönetmen.





2. SOLARIS   (SSCB)


SSCB’nin en önemli bilimkurgu yazarı Ukraynalı Stanislav Lem’in 1961’de yayınladığı klasikleşmiş eserinin Andrei Tarkovsky tarafından sinemaya uyarlanışı da bir o kadar ses getirmişti.  


Uzak bir gezegende görevli bir ekibin neden aklını yitirdiğinin anlaması için o gezegene gönderilen, giderken kendi sorunlarını da beraberinde götüren psikoloğun hikayesi.


Düş, sanrı ve gerçekliğin birbiriyle vals yaptığı bir bilimkurgu klasiği.





1. THE GODFATHER  (ABD)


Francis F. Coppola’nın üçüncü filmini tamamen unutmak istediğim dev üçlemesinin ilk ayağı. Mario Puzo’nun çoksatan kitabından uyarlama. 


ABD’nin en ünlü kurgusal Mafya ailelerinden biri üzerinden Mafya ve kapitalizm şiddetinin gerçekçi ama lirik anlatımı. 


Tabii ki o yılın en iyi film ve en iyi erkek oyuncu (M.Brando) ödülünü almıştı. 


Benim için ise “The Godfather II” filmi az da olsa daha iyidir, daha rafinedir, daha epiktir.




EN İYİ 9 KEDİ FİLMİ

  EN İYİ 9 KEDİ FİLMİ     9. THE CAT RETURNS              (Japonya - 2002)               Dünyanın en büyük animasyon ustası Hayao ...